У Міністерстві юстиції України громадянам нагадали, що оформлення документів - це дуже важливий і відповідальний процес. Насправді, навіть помилка в одну літеру або цифру, може спричинити за собою дуже неприємні наслідки для власника документів.

Саме тому українцям вирішили розповісти, як потрібно правильно виправити помилку, якщо це необхідно зробити в терміновому порядку.

Про це стало відомо завдяки публікації прес-служби Міністерства юстиції України в мережі Facebook.

Оформлення документів, кадр з відео
Оформлення документів, кадр з відео

"Іноді буває, що помилка в одній букві в паспорті, свідоцтві про народження, інших документах в написанні ім'я, прізвища, дати або місця народження призводить до величезних труднощів при оформленні спадщини, укладанні угод і в інших життєвих ситуаціях. Що робити в таких випадках?

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Для того щоб виправити помилку в актових записах цивільного стану, треба звернутися до відділу ДРАЦС за місцем проживання або реєстрації із заявою. Звертатися можуть особи, щодо яких складено актовий запис, один з батьків, опікун, піклувальник дитини; опікун недієздатної особи, спадкоємці померлого, представники органу опіки та піклування при здійсненні повноважень з опіки та піклування щодо особи, яка має право на подання такої заяви.

До заяви необхідно додати:

- свідоцтва, в яких вказані неправильні, неповні відомості або відомості, що підлягають зміні;

- інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті. Це можуть бути:

- повні виписки з Державного реєстру актів цивільного стану громадян;

- копії відповідних актових записів цивільного стану, на підставі яких вирішується питання про необхідність внесення змін або відмови в цьому.

За результатами перевірки зібраних документів відділ державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін або про відмову в цьому. В останньому випадку - чітко вказуються причини відмови і зазначається про можливість його оскарження в судовому порядку.

Якщо актовий запис, в який потрібно внести зміни, знаходиться в іншому відділі ДРАЦС, то справа направляється до даного відділу ДРАЦС для виконання.

Питання про внесення змін до актових записів цивільного стану розглядається у тримісячний строк. При наявності поважних причин цей термін продовжується, але не більше ніж на 3 місяці.

Підставою для внесення змін до актових записів також може бути рішення суду, в якому зазначено, які саме зміни необхідно внести до актового запису про народження.

Після внесення змін до актового запису цивільного стану видається нове свідоцтво, на якому робиться напис "Повторно".", - розповідають у Міністерстві юстиції України.

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook
Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook
Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, боржникам перекриють доступ до власних грошей: кого торкнеться, крім неплатників аліментів.

Як повідомляв Знай.uа, українцям пояснили, як користуватися землею законно: не всі ділянки внесено в кадастр.

Знай.uа писав, на українців чекає щорічна індексація аліментів: до чого готуватися.