Часто українці, які готуються вийти на заслужений відпочинок, цікавляться, що ж таке накопичувальна пенсія. А у відповідь чують, що підготуватися потрібно було заздалегідь, щоб не здійснювати так звану "покупку стажу". Однак й інше, гостріше питання, про так звану "дострокову пенсію"

В Міністерстві соціальної політики України вирішили детально розповісти, що ж це за процедура "дострокові пенсії".

Про це стало відомо завдяки новій публікації прес-служби Міністерства соціальної політики України в мережі Facebook.

Пенсіонери, фото: скріншот з відео
Пенсіонери, фото: скріншот з відео

"Чому потрібні зміни у фінансуванні дострокових пенсій для людей, які працюють у важких і шкідливих умовах? Як відбувається це зараз і чому це не працює?

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Право вийти на пенсію достроково, за 5-10 років до звичайного пенсійного віку, для людей, які певний час пропрацювали у шкідливих і важких умовах, передбачено було радянським законодавством в 1956 році, оскільки від такої роботи люди втрачали здоров'я, швидше втрачали працездатність.

Держава була єдиним роботодавцем, вона отримувала вигоду від роботи людей у важких умовах, тому саме вона фінансувала дострокові пенсії для людей.

Після 1990-х років, коли відбулася приватизація багатьох підприємств, держава перестала бути єдиним роботодавцем для працівників виробництв зі шкідливими і важкими умовами праці. Тому з 2004 року законодавство передбачило, що дострокові пенсії для людей фінансують роботодавці наступним чином:

  • спочатку Пенсійний фонд виплачує людині дострокову пенсію (з отриманого єдиного соціального внеску, тобто з коштів, призначених на виплату звичайних пенсій всім пенсіонерам, а не на виплату пільгових пенсій),
  • а потім підприємство, на якому колись ця людина
    працювала у важких або шкідливих умовах, відшкодовує ці суми Пенсійному фонду.

Це означає, що всі нинішні пенсіонери фактично кредитують бізнес, який використовував працю людей у важких і шкідливих умовах, а бізнес потім повертає борги пенсіонерам.

Пенсія, фото: РБК-Україна
Пенсія, фото: РБК-Україна

Але сьогодні цей механізм не працює, потребує додаткового фінансування з державного бюджету України (за рахунок інших платників податків), і надалі ситуація погіршуватиметься. Так відбувається тому, що більшість підприємств, які повинні відшкодовувати Пенсійному фонду виплачені дострокові пенсії, цього не роблять.

З понад 10000 підприємств, що мають можливість відшкодовувати дострокові пенсії, понад 8000 мають заборгованість з відшкодування. З них понад 2500 є економічно неактивними - перебувають у стані банкрутства або не мають активів для погашення заборгованості.

Зараз заборгованість підприємств з відшкодування дострокових пенсій вже становить понад 15,3 млрд. гривень. Протягом останніх 10 років такий борг зріс більш ніж у 5 разів (з 2,6 млрд.до 15,3 млрд.), і щороку зростатиме приблизно на 1,5 млрд гривень, при цьому вже тричі відбувалося списання частини цього боргу (на загальну суму близько 2 мільярдів).

Існуючий механізм фінансування дострокових пенсій не стимулює роботодавців до поліпшення умов праці на шкідливих і важких роботах. Іноді, з недобросовісними підприємцями, навіть навпаки: стимулює залишати умови такими, як є, експлуатувати людей, не вкладати кошти в модернізацію робочих місць, а сплату дострокової пенсії працівникам надалі перевести на державний бюджет.", - повідомляють представники Мінсоцполітики.

Публікація Мінсоцполітики, скріншот: Facebook
Публікація Мінсоцполітики, скріншот: Facebook

Публікація Мінсоцполітики, скріншот: Facebook
Публікація Мінсоцполітики, скріншот: Facebook

Публікація Мінсоцполітики, скріншот: Facebook
Публікація Мінсоцполітики, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, українці запропонували спосіб "здешевити" газ, світло і отримати вчасно субсидію: "Не більше 15% доходу сім'ї".

Як повідомляв Знай.uа, ПриватБанк заарештовує картки для зарплат і пенсій через комунальні борги, українка не витримала.

Знай.uа писав, українець з іконами на дверях перетворив свою квартиру на звалище: "З'їв таргана при сусідах".