Для всіх українських громадян, які проживають на території своєї Батьківщини, і які пов'язані з грошовими переказами, а також платежами, з'явилися важливі новини. Починаючи з вівторка, 6 липня, в Україні запущено в роботу автоматичну систему списання боргів.

З банківських рахунків українців можуть автоматично знімати гроші за несплачені комунальні послуги і штрафи. Раніше це працювало тільки у випадку несплати аліментів.

Про це стало відомо завдяки сюжету одного з українських телеканалів.

Важливо розібратися, як працюватиме автоматичне списання боргів, за що забиратимуть гроші і чи будуть про це заздалегідь попереджати громадян.

Черга в банк, фото: Знай.uа
Черга в банк, фото: Знай.uа

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Ще в березні 2021 року Міністерство юстиції України видало наказ, згідно з яким банки можуть автоматично списувати борги з рахунків фізичних та юридичних осіб, якщо цього вимагає виконавець. Після інформаційного запиту фінансові установи повинні надати повну інформацію про рахунок людини, зокрема назвати суму, яка на ньому зберігається.

Комунікація відбуватиметься в електронному форматі - за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП).

Раніше наявність боргу вимагалося довести в суді, після цього Державний або приватний виконавець звертався до всіх 73 банків, що працюють в Україні, щоб визначити, де відкрито рахунок у боржника і скільки на ньому грошей.

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook
Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Кошти списуватимуть з осіб, які потрапили до Єдиного реєстру боржників. Станом на квітень 2021 року в систему було внесено понад 5,5 млн боржників-фізичних осіб.

Списати кошти з рахунків громадян можуть за:

- несплату комунальних послуг;

- штрафи, в тому числі за порушення правил дорожнього руху;

- заборгованість по несплаті аліментів.

Також арешт можуть накласти на рахунки, куди нараховується стипендія, зарплата або пенсія. Але в такому випадку є нюанси, розповідає Андрій Арсірій, адвокат АО CREDENCE.

Стягнення можна проводити на заробітну плату, пенсію, стипендію і будь-які інші доходи боржника, але це можливо тільки у випадку відсутності у людини інших коштів і майна для повного погашення боргу.

Крім того, звернення стягнення на такі кошти проводиться за окремим порядком, а частка відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 20%.

Якщо після рішення особа або компанія не може домогтися повернення коштів, за справу береться Державна виконавча служба або приватний виконавець:

1. Виконавець - приватний або державний — створює вимогу на розкриття даних в банківські установи за допомогою АСВП.

2. Інформаційні системи банків (ІСБ) повинні протягом години виконати запит і відправити його в АСВП. У випадку відмови необхідно сформувати повідомлення з поясненням причин.

3. Виконавець отримує дані, в яких банках відкрито рахунок боржника, і направляє туди постанову про арешт коштів.

4. Фінансова установа отримує постанову і заарештовує кошти громадянина.

5. Виконавець за допомогою системи направляє банкам вимогу, як потрібно списати кошти.

Раніше повідомляли, "Знизили пенсії і зарплати, Комуналка і ціни на продукти зросли": як змінилося життя українців у 2021 році.

Як повідомляв Знай.uа, українець з карткою "ПриватБанку" виплатив кредит і вийшов з відділення: оформили ще один без дозволу.

Знай.uа писав, у Франківську затримали молоду пару, разом поширювали наркотики по місту: понад 1000 доларів на місяць.