На сайті парламент 19 липня був зареєстрований законопроект № 5805 про заборону продажу будь-якого алкоголю та тютюнових виробів.

Автор цієї ініціативи, нардеп від "Слуги народу" Георгій Мазурашу пропонує перенести продажі в спеціалізовані торгові точки, – повідомляє "Інформатор". За словами Мазурашу, щоб українці стали здоровішими, потрібно не тільки скоротити рекламу і зменшити цінову доступність алкоголю і говорити про шкідливість сигарет, але і прибрати цю продукцію з продуктових магазинів.

У пояснювальній записці до законопроекту показали результати масштабного дослідження впливу алкоголю на здоров'я людини від вчених міжнародної колаборації Global Burden of Diseases.

Висновок досліджень – безпечної дози алкоголю не існує. Незалежно від кількості, вживання алкоголю негативно впливає на організм. Це ж стосується і сигарет в будь-яких видах і формах.

Алкоголь в супермаркеті, фото: Getty Images
Алкоголь в супермаркеті, фото: Getty Images

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Що передбачає новий законопроект:

- заборонити продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння у приміщеннях торгових організацій, які торгують продуктами харчування, товарами дитячого асортименту або спортивними товарами;

- продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння може здійснюватися виключно в спеціалізованих стаціонарних торгових точках( магазинах), де інші товари, крім перерахованих, не продаються.

Ті магазини, які порушать заборону, будуть платити штрафи — десять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на момент оплати. На 1 липня 2021 року один прожитковий мінімум – це 2 тис.379 грн. Десять таких мінімумів-це 23 тис.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Раніше ми писали про те, що Володимир Зеленський пообіцяв українцям реальну судову реформу: "Не для галочки"

Нагадаємо, Олена Зеленська зробить інтернет доступним для села: бабусь - у соцмережі.

Як повідомляв Знай.uа, Володимир Зеленський ощасливив Андрія Шевченка та всіх українських тренерів.

Також портал Знай.uа писав, що Володимир Зеленський терміново збирає Раду через канабіс.