Зі Сполучених Штатів Америки, а саме з Каліфорнійського технологічного інституту прийшли дуже цікаві "марсіанські" новини. За словами вчених, значну частину води, яку раніше покривала поверхня Марса, буквально "замкнено" у корі планети.
Про це стало відомо завдяки матеріалу, який виклали у вільному доступі на офіційному сайті NASA.

Марс, фото: Pixabay
Марс, фото: Pixabay

"Втрата води через атмосферу не повністю пояснює наявні у нас дані про те, скільки води насправді колись існувало на Марсі", - розповіла учасник дослідження Єва Шеллер в ході 52-ї конференції з вивчення Місяця і планет (LPSC).

Дослідники на підставі наявних даних, отриманих попередніми місіями на Марс, вважають, що втрата води на Марсі відбувалася за допомогою двох механізмів — через атмосферу і шляхом уловлювання води мінералами в корі планети. Тому поки невідомо, чи може знаходитися на Червоній планеті свій океан.
Нагадаємо, в даний час на Марсі почав роботу марсохід НАСА Mars 2020 Perseverance, метою місії якого є пошук слідів життя на планеті. Крім того, в завдання марсохода входить збір зразків марсіанського грунту, які дозволять вченим краще зрозуміти геологію планети і клімат, який був на Марсі мільйони років тому.
Селфі марсохода Curiosity, фото: NASA
Селфі марсохода Curiosity, фото: NASA
Також варто нагадати нашим читачам цікавий факт про те, що нещодавно марсохід Curiosity надіслав панорамне селфі з пагорба Мон-мірку. Космічний апарат NASA отримав знімок під час збору своєї 30-ї проби грунту на Марсі.