Інформаційний портал Знай.ua представляє підбірку найкращих камбеків в історії футбольних єврокубків.

Нижче будуть описані найлегендарніші матчі з Ліги чемпіонів і Ліги Європи за час існування цих турнірів:

10 місце. Ліга Європи 2009/10. Плей-офф. Слован (Ліберець, Чехія) - Динамо (Бухарест, Румунія) - 0:3 (8:9 - по пен.) (перша гра 3:0).

Відкриває наш список найнеймовірніших камбеків двохматчева дуель бухарестського Динамо і чеського Слована. Перший поєдинок цих команд у Румунії був зупинений на 84-й хвилині за рахунку 0:2 на користь гостей через безлади на трибунах, внаслідок чого УЄФА зарахував технічну поразку динамівцям 0:3. Однак в матчі-відповіді, який відбувся в Чехії, румунському клубу вдалося не тільки відіграти перевагу в три голи і перевести матч в екстра-тайм, а й вирвати перемогу в післяматчевій серії пенальті, яка, до речі, стала не менш драматичною (9:8).

9 місце. Ліга чемпіонів 2003/04. Чвертьфінал. Монако (Франція) - Реал (Мадрид, Іспанія) - 3:1 (перша гра 2:4)

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Хто міг очікувати в керівництві "королівського клубу", що здача в оренду вже списаного форварда Фернандо Морьєнтеса в Монако, зруйнує всі плани "вершкових" на титул європейських чемпіонів сезону 2003/2004? Хоча підсумок першої зустрічі Реалу і Монако тоді здавався дуже непоганим - перемога в два голи на своєму полі була цілком прийнятним результатом для Реалу. Але вже тоді саме Морьєнтес подарував своєму клубу надію, відзначившись в кінцівці поєдинку в Мадриді. А ось в матчі-відповіді все перевернулося догори дном. Монегаски пропустили першими, але ще в першому таймі зуміли зрівняти рахунок - відзначився Людовік Жюлі. У другому таймі спочатку Морьєнтес, а потім все той же Жюлі записали ще по голу на свій рахунок і вивели Монако у півфінал турніру. До слова, в тому році підопічні Дідьє Дешама дійшли аж до фіналу, однак у вирішальному поєдинку поступилися легендарному Порту Жозе Моурінью.

8 місце. Ліга чемпіонів 2011/12. 1/8 фіналу. Челсі (Лондон, Англія) - Наполі (Неаполь, Італія) - 4:1 (перша гра 1:3)

Той момент, з якого почалося воскресіння лондонського клубу в сезоні 2011/12 ... Челсі провалили чемпіонат Англії, португальський тренер Андре-Віллаш Боаш не міг впоратися з командою, і вже ніхто не вірив, що "синім" вдасться зачепитися хоч за якийсь трофей у тому сезоні. Підтвердженням цьому була перша гра 1/8 фіналу Ліги чемпіонів в Неаполі, де Челсі поступився Наполі з рахунком 1:3. 4 березня 2012, перед другим поєдинком з Наполі, на зміну Боашу прийшов новачок тренерського цеху Роберто Ді Маттео. Досі незрозуміло, яким чином він зміг за два місяці в клубі виграти Кубок Англії і Лігу чемпіонів, проте почалося все саме з поєдинку 1/8 фіналу Ліги чемпіонів проти Наполі. На гол Дрогба і Террі в першому таймі неаполітанці тоді відповіли м'ячем Інлера, але пізніше Лемпард з пенальті перевів гру в овертайм, де крапку в матчі поставив захисник "синіх" Браніслав Іванович - 4:1.

7 місце. Ліга чемпіонів 1998/99. Півфінал. Динамо (Київ, Україна) - Баварія (Мюнхен, Німеччина) - 3:3 (друга гра 0:1)

Є в цьому списку і команда з України, хоч ця історія і не з тих, яку український уболівальник завжди буде згадувати з радістю. У сезоні 1998/1999 київське Динамо під керівництвом легендарного вітчизняного фахівця Валерія Васильовича Лобановського наводило страх на будь-якого суперника. Не стали винятком і хлопці з мюнхенської Баварії. Уже в першому таймі поєдинку в Києві "біло-сині" вели з рахунком 2:0 завдяки дублю Андрія Шевченка. Проте ще до перерви мюнхенцям вдалося відіграти один м'яч. На початку другої 45-хвилинки Косовський повернув динамівцям перевагу в два м'ячі, і вже здавалося, що перемога в домашньому матчі у киян в кишені. Але з цим не були згодні Еффенберг і Янкер, голи яких і врятували Баварію від поразки в Києві. У матчі-відповіді в Німеччині такої феєрії забитих голів команди вже не продемонстрували, і тільки завдяки єдиному м'ячу Маріо Баслера в цьому матчі німецька команда пройшла у фінал, про який ми Вам ще розповімо нижче...

6 місце. Ліга Європи 2013/14. Чвертьфінал. Валенсія (Іспанія) - Базель (Швейцарія) - 5:0 (перша гра 0:3)

Фаворитами чвертьфіналу Ліги Європи в дуелі між Валенсією і Базелем були левантійці, тому підсумковий рахунок першого матчу цих команд у Швейцарії (3:0 на користь Базеля) здивував багатьох експертів. У іспанської команди був тиждень, щоб оговтатися від принизливої ​​поразки, і можна з упевненістю сказати, що вони впоралися з цим. На Местальї, 10 квітня 2014 року, "кажани" просто знищили свого суперника, забивши три м'ячі в основний час і ще два в овертаймі. До речі, хет-триком тоді відзначився нинішній "лавочник" Барселони Пако Алькасер.

5 місце. Ліга чемпіонів 2012/13. Чвертьфінал. Боруссія (Дортмунд, Німеччина) - Малага (Іспанія) - 3:2 (перша гра 0:0)

У сезоні 2012/13 в Дортмунді зібрався дуже сильний склад, який тоді ще не встигли розкупити Баварія та інші європейські гранди. За "джмелів" в тому році виблискували Левандовскі, Гюндоган, Гетце, Шахін, Хуммельс, Ройс та інші. Тому в розіграші Ліги чемпіонів 2012/13 саме підопічні Юргена Клоппа були одними з головних фаворитів турніру. Після перемоги в двохматчевій дуелі над донецьким Шахтарем, в 1/4-й німецькій команді протистояла одна із сенсацій того розіграшу Малага. Перша зустріч цих команд в Іспанії пройшла не дуже якскраво і завершилася нульовою нічиєю. Зате в другій глядачі побачили справжню драму... Основний час матчу вже закінчився, Малага перемагала 2:1, і пішов компенсований арбітром час. Мало хто вірив, що у дортмундців є шанс на вихід далі. Але вони якимось дивом перевернули все за дві хвилини! Голи Ройса на 91-й і Сантани на 93-й хвилинах матчу стали вирішальними в цій зустрічі і допомогли команді пробитися в півфінал. До речі, підопічні Юргена Клоппа тоді дійшли аж до фіналу, заодно знісши зі свого шляху мадридський Реал, проте у вирішальному поєдинку поступилися іншій німецькій "машині" Баварії.

4 місце. Ліга чемпіонів 2016/17. 1/8 фіналу. Барселона (Іспанія) - ПСЖ (Париж, Франція) - 6:1 (перша гра 0:4)

Найсвіжіший матч в нашій підбірці. Каталонці приїхали на перший поєдинок в Париж, як одні з фаворитів турніру, а поїхали - як одні з аутсайдерів. Сказати, що підсумковий рахунок 4:0 на користь ПСЖ став несподіваним - нічого не сказати. Парижани пройшлися катком по супернику, не давши "синьо-гранатовим" особливих шансів на хоч який-небудь успіх. Тому перед матчем-відповіддю в прохід Барселони в чвертьфінал вірили хіба що найпалкіші фанати цього клубу. А після голу Едінсона Кавані на Камп Ноу не вірили вже навіть гравці Барселони. Барса перемагала 3:1, але тепер було потрібно забивати ще як мінімум тричі. Та ну, хіба може таке статися? А Барселона змогла! У період з 88-ї по 95-у хвилину каталонці вирвали перемогу в матчі і вписали своє ім'я в історію європейського футболу. Безумовно, цей поєдинок міг би очолювати наш рейтинг, однак далі підуть матчі, на кону яких стояло набагато більше...

3 місце. Ліга чемпіонів 2013/14. Фінал. Реал (Мадрид, Іспанія) - Атлетіко (Мадрид, Іспанія) - 4:1

Топ-3 нашого списку починається з фіналу Ліги чемпіонів сезонів 2013/14, в якому Кубок між собою розігрували дві мадридські команди - Реал і Атлетіко. У тому поєдинку наставник "матрацників" Дієго Сімеоне побудував якісну гру від захисту, на що Реал ніяк не міг знайти своїх аргументів. Рахунок, ще в першому таймі, після подачі з кутового відкрив капітан Атлетіко Дієго Годін. Після цього підопічні Сімеоне якісно "засушили" гру і вже, здавалося б, практично довели її до перемоги. Однак капітан Реала Серхіо Рамос був з цим не згоден. Це зараз Рамос у багатьох асоціюється з важливими голами на останніх хвилинах, і всі вже чекають від нього успішних підключень в кінцівках зустрічей, які складаються невдало для Реалу. А тоді це був лише початок шляху "Серхіо 90+". На 93-й хвилині Рамос відгукнувся на подачу з кутового і зрівняв рахунок, після чого Реал перевів гру в екстра-тайм, де вже деморалізіровані "матрацники" не змогли дати відсіч супернику і пропустили ще тричі.

2 місце. Ліга чемпіонів 2004/05. Фінал. Мілан (Італія) - Ліверпуль (Англія) - 3:3

Другий рядок нашого топ-10 посідає легендарний Стабульскій фінал 2005 року. Фани Мілана досі згадують склад команди тих років... Діда, Стам, Неста, Кафу, Мальдіні, Гатуззо, Кака, Пірло, Зеєдорф, Шевченко, Креспо - як вам така одинадцядка? Що не ім'я, то легенда світового футболу. Протистояли цим "монстрам" трохи менш зіркові, але не менш заряджені на перемогу футболісти Ліверпуля, на чолі з Стівеном Джеррардом і Джеймі Каррагером. Матч почався дуже несподівано - вже на першій хвилині міланці вийшли вперед завдяки точному удару Мальдіні. Потім, ще до свистка на перерву, дублем відзначився Креспо, і на 15-хвилинний відпочинок команди пішли з рахунком 3:0 на користь Шевченка і ко. Що відбувалося в роздягальні Ліверпуля в ті 15 хвилин і як налаштовував Рафаель Бенітес своїх підопічних на другий тайм досі не відомо, але на другі 45-ть хвилин матчу вийшла вже зовсім інша команда. Червоні понеслися відігруватись, і в період з 54-ї по 60-у хвилину зуміли забити тричі, зрівнявши таким чином рахунок у матчі. Після цього команди заспокоїлися і довели справу до екстра-тайму, ну а пізніше і до серії пенальті, де польський голкіпер Єжі Дудек вирвав для своєї команди перемогу в турнірі.

1 місце. Ліга чемпіонів 1998/99. Фінал. Манчестер Юнайтед (Манчестер, Англія) - Баварія (Мюнхен, Німеччина) - 2:1

Ну а найголовнішим камбеком в історії єврокубків, за версією порталу Знай.ua, є несподівана кінцівка поєдинку у фіналі Ліги чемпіонів сезону 1998/99. Вирішальний матч найпрестижнішого євротурніру того року проходив у Барселоні на Камп Ноу, де за головний трофей Європи сперечалися між собою дві легендарні команди під керівництвом двох легендарних тренерів - Манчестер Юнайтед сера Алекса Фергюсона зустрічався з Баварією Оттмара Хіттцфельда. На шляху до фіналу німецький гранд в непростій двоматчевій дуелі обіграв київське Динамо, а МЮ в не менш жаркому двоматчевому протистоянні здолав туринський Ювентус. Поєдинок на Камп Ноу краще почали баварці - вже на 6-й хвилині відзначився герой матчу з київським Динамо Маріо Баслер. Протягом наступних хвилин моментів біля воріт обох команд було не так багато, і в другому таймі наставник МЮ Алекс Фергюсон провів дві заміни, які пізніше кардинально змінили результат зустрічі - на поле вийшли майбутні герої матчу Тедді Шеррінгем і Оле-Гуннар Сульшер. Ну а третім ковалем успіху англійців був тоді легендарний Девід Бекхем... Дві філігранні подачі з кутового від Бекхема і два точні удари форвардів МЮ (спершу на 91-й хвилині від Шеррінгема, а пізніше на 93-й від Сульшера) - такий фінальний акорд легендарного матчу 1999 року. Гіркота поразки гравців Баварії в тому матчі не знала меж, проте це футбол... Тут таке буває... Дива трапляються!