Джон Хантсман погодився стати новим послом США в Росії і незадовго розпочне налагоджувати російсько-американські стосунки в один з найскладніших періодів за всю їхню історію.

Про те, що Хантсман прийняв пропозицію Трампа повідомляє американський телеканал NBC News, посилаючись на свої джерела. Тепер кандидатуру Хартмана на посаду посла повинен затвердити Сенат Конгресу США.

Посада посла США в Росії, з огляду на останні події, є дуже делікатною і важливою одночасно. В період розслідування ФБР і Конгресом втручання Кремля в американські вибори і контактів представників виборчого штабу Дональда Трампа з російськими офіційними особами, налагоджувати стосунки між двома державами – завдання не з простих.

Що відомо про ставлення Хантсмана до Росії?

Сам Хантсман мав стосунки з Росією, які, однак, закінчились не найкращим чином. Як повідомило видання Salt Lake Tribune, сім'я Хантсманів відразу після закінчення холодної війни вступила в ділові зв'язки з Росією, керуючи шістьма підприємствами, включаючи заводи, що виробляють пігменти та поліуретани. Це партнерство закінчилося після того, як Росія спробувала накласти на компанію ретроактивні податки і штрафи.

Популярні новини зараз
Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Під час президентської кампанії 2012 року Хантсман критикував політику США щодо Росії. Він заявляв, що Америка закриває очі на недоліки Кремля. На його думку, робота з Росією щодо контролю над озброєннями необхідна, але американсько-російські відносини потрібно розглядати "більш об'єктивними очима".

Критикував Хантсман і політику Обами щодо Росії. За його словами, перезавантаження адміністрацією Обами американо-російських відносин схожа на "потьомкінське село, в якому ми вдаємо, що Кремль є більшим партнером, ніж він є, більш демократичним, ніж він є, більш шанобливо ставиться до прав людини, ніж в реальності, і менше загрожує своїм сусідам, ніж насправді".

Хантсман попереджав, що план Обами щодо системи протиракетної оборони в Європі може дати Росії підстави для припинення дії нової угоди з контролю над стратегічними наступальними озброєннями.

"США повинні бути готові до цього найгіршого сценарію і підтримати наших партнерів з Центральної Європи (Румунія, Польща), які продовжують підтримувати політику США в галузі протиракетної оборони", - заявляв він.

Варто також зазначити, що у 2014 році Хантсман зустрічався з президентом України Петром Порошенко. Зустріч відбулась в Атлантичній раді і Хантсман навіть вручив Порошенку нагороду Global Citizen Award з формулюванням "за діяльність на благо вільної і демократичної України і внесок в розвиток вільної і мирної Європи".

Як повідомляв сайт Знай.ua, Президент США Трамп запропонував посаду посла в Росії колишньому губернатору Юти і колишньому послу в Китаї Джону Хантсману.