Девід Рокфеллер 12 червня 2015 року відзначив сторічний ювілей, поєднавши в своїй особі дві найбільші мрії людства – довголіття та багатство.

Він був представником третього покоління легендарної родини мільярдерів, яка нажила статни на нафті. Засновник імперії Рокфеллерів, Джон Рокфеллер-старший, до цього часу вважається найбагатшою людиною за всю історію людства. Його статки в 1934 році становили 1,4 млрд. доларів, що складало 1,54 ВВП США. У теперішньому "еквіваленті" багатство Рокфеллера б дорівнювало 270 мільярдам доларів. Саме дід Девіда задав суворі порядки і стандарти в родині.

Найважчим для членів легендарного сімейства було змусити своїх дітей працювати й навчатися. Будь-які домашні справи, які вони виконували, оплачувалися відповідно до ринкових вимог. Наприклад, вбивство мух коштувало два центи за штуку, заняття музикою – п’ять центів за годину.

День відмови від цукерок приносив діям додаткових два центи, що за нинішнім курсом становило шість доларів. Хто жив без цукерок і наступного дня, отримував уже десять центів. Кожен з дітей при цьому мав вести окрему бухгалтерську книгу, де записував свої доходи та витрати.

Батько Девіда категорично засуджував вживання спиртного та тютюну й запропонував кожному з дітей по 2,5 тис. доларів, якщо вони не будут палити до 21 року, і ще стільки ж – за наступні чотири року утримання від цигарок.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Девід закінчив приватну школу Лінкольн та вступив до Гарвардського університету. У подальшому житті він активно користувався звязками, які здобув під час навчання, та допомогою друзів родини.

Після університету він закінчив ще й Лондонську школу економіки та політичних наук й захистив ступінь доктора економіки в Чикаго.

У 1942 році Девід Рокфеллер записався рядовим в армію, після курсів менш ніж за рік став капралом, а потім й офіцером. Його відправили в Алжир, де він вибудовував мережу інформаторів для розвідки. Саме тут він набув уміння спілкуватися з найрізноманітнішими верствами населення, започаткував впливові зв’язки та заслужив авторитет. Серед його друзів був Шарль Де Голль, Пабло Пікассо та багато інших.

Першим місцем роботи Девіда Рокфеллера став найбільший банк у світі Chase bank, що належав його дядькові Уінтропу Олдрічу. У 1957 році він став віце-головою установи.

Досвід, економічна хватка та база контактів уже допомогли родині піднятися до нових висот. Після об’єднання банків Chase та Bank of Manhattan Девід зумів зробити цю установу найвпливовішою у світі. Саме Chase Manhattan Bank став першим акредитованим в СРСР закордонним банком.

У 1981 році він пішов з посади президента банку через поважний вік.

Одним з секретів довголіття Рокфеллера багато хто називає сім пересадок серця. Вперше цю операцію йому зробили в 1976році після автомобільної аварії. Уже через тиждень після пересадки він вийшов на пробіжку.

Однією з дивних особливостей банкіра стала пристрасть до колекціонування комах. Він завжди носив з собою банку для для спійманих жуків. Його колекція налічує 40 тисяч комах і вважається найбільшою в світі.

Все життя Девід Рокфеллер займався благодійністю. У 2008 році він пожертвував Гарвардському університету 100 мільйонів доларів на розширення викладання гуманітарних наук і фінансову підтримку учнів, котрі стажуються за кордоном. Це пожертвування стало найбільшим з боку випускника вузу за всю 370-річну історію університету.

Усього ж на благочинність він витратив, за підрахунками американських ЗМІ, понад 900 мільйонів доларів.

Проте благодійність не завадила йому виступати за контроль народжуваності, оскільки він був переконаний, що перенаселення планети призведе до руйнування екосистеми.

У Девіда Рокфеллера та його дружини Маргарет народилося шестеро дітей. Всі нащадки живі і донині, крім одного – Річарда Рокфеллера. Він у 2014 році розбився на літаку, за штурвалом якого сам і знаходився. Молодший син пішов по стопах батька і став його правою рукою у багатьох галузях сімейного бізнесу.

Як писав інформаційни портал "Знай.ua", Девід Рокфеллер помер у своєму будинку в Нью-Йорку у віці 101 рік.

.