Українська торгова блокада за останні тижні набрала обертів. Про неї пишуть, говорять, її обговорюють вже не тільки прості українці, а й на вищих рівнях.

Знай.ua поспілкувався з одним з організаторів блокади нардепом Семеном Семенченко і дізнався - що в подальшому планують українські добровольці, які вирішили припинити торгівлю на крові.

«Ми будемо стояти стільки, скільки це знадобиться і здаватися не маємо наміру, хоча проти нас йдуть провокації, силовики розігнали «16 добровольчих батальйонів»в Кривому Торці Донецької області. Розігнали один - ми поставимо десять нових. Сьогодні ми відчуваємо підтримку населення, до нас приєднується все більше хлопців. Ми запрошуємо всіх небайдужих людей зупинити торгівлю на крові. Так, чинна влада йде на злочин і застосування сили - але нам не вперше. Ми пройшли Майдан і війну», - Розповів Семен Семенченко.

- Як взагалі прийшла ідея блокади?

- Україна на третьому році війни продовжує інтенсивно торгувати з окупованими районами Донецької і Луганської області. Це нормально? Звичайно, для будь-якої нормальної людини це не нормально. Адже ми годуємо і лікуємо терористів і окупантів, вони спокійно там працюють, платять податки, на які потім же вбивають наших солдатів. Багато хлопців, ветерани, бійці, в тому числі і я, вважали цю ситуацію неправильною. Тому ми проводимо блокаду і вийшли на Майдан.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

- Які результати блокади?

- Учасники блокади підрахували, тільки за два перші тижні самої блокади їм вдалося затримати і повернути назад 12 тисяч вагонів з чавуном, паливом, цеглою, і все це крім тих вантажів, які не підлягають перевірці: алкоголю, медпрепаратів, контрабандних сигарет. Сьогодні важко підрахувати, скільки вагонів за весь період ми зупинили. Але найголовніше - влада звернула на нас увагу.

- Чи намагалися Ви, як депутат, вирішити проблему з поставками товарів на окуповану територію в рамках чинного законодавства?

- Звичайно. Ми намагалися все вирішити на законодавчому рівні. Але суд відмовився визнавати агресію РФ, а законопроект про окуповані території блокується коаліцією і просто не виноситься на голосування.

Ми підготували проект закону. Пропонуємо юридично позначити окупацію Донбасу, зупинити торгівлю і бізнес з окупантами, визнати Росію агресором і почати юридичний процес по тому, щоб Росія відшкодувала всі збитки, завдані Донбасу. Такий закон дасть можливість жителям окупованих територій отримувати все необхідне і покладе на Росію відповідальність за порушення їх прав - це стандартна норма міжнародного права.

Проект закону лежить ще з липня минулого року. Тим часом вже навіть Міністр у справах окупованих територій називає війну вже навіть не АТО, а афективним контролем Росії. Але влада не діє. 27 депутатів і кілька тих, хто нас підтримують - цього занадто мало, щоб провести цей закон. Адже бізнес і заробітки втрачати ніхто не хоче.

- Влада, наскільки ми бачимо, робить спроби зняття блокади. Що робить інша заблокована сторона?

- Влада не припиняє спроби розігнати блокаду - всі відео я викладаю в інтернеті. З боку ОРДЛО штаб вже піддався обстрілу з градів, відреагувала на неї і російська сторона.

Через десять днів блокади, Росія вже поставила питання про припинення будь-яких форм блокади, як одна з умов Мінських домовленостей. Ага, значить вже відчувається - зауважте. Скажу ще раз - якби в Раді не блокували наш законопроект, заблокувати торгівлю можна було б в 2014 році - і закінчити цю війну дуже швидко. Інші залізничні лінії ми будемо перекривати вже під повноцінне виття путінських посіпак в Україні і самих окупантів.

- Гостре питання, яке хвилює зараз українців - можливі віялові відключення.

- Не відключили адже, правда? З моменту початку блокади жителів Луганської, Донецької і навіть Харківської областей лякають відключеннями від електроенергії через блокаду. А останнім часом влада почала погрожувати майже всім українцям віяловими відключеннями.

Слов'янську ТЕС досі контролює син Януковича - Саша-стоматолог і купують вугілля вони на окупованій території - на шахтах, які контролює родич колишнього міністра МВС Віталія Захарченка.

Вугілля закуповують по 460 гривень за тонну, а ось споживач кінцевий платить за це вугілля, як за вугілля, куплене за формулою «Ротердам +». Тобто, від кінцевого споживача приховують реальну вартість і Янукович продовжує збагачуватися за рахунок простих споживачів. Досить дурити народ.

Крім того, 47% від усіх цих закупівель йде на фінансування ЛНР - це висновки СБУ і рішення Сєверодонецького міського суду від 16 грудня минулого року. Навіть суд вже вирішив, що ці закупівлі фінансують закупівлі зброї і амуніції для бойовиків.

Влада змушує народ спонсорувати бойовиків і смерть наших солдат, так ще і дере при цьому три шкури. Як вихід тут - націоналізувати Слов'янську ТЕЦ, яка належить Олександру Януковичу, припинити шантаж віяловими відключеннями, а також змусити НКРЕ знизити ціни на електроенергію для українців. ТЕЦ можна переробити під вугілля, що видобувається на території України, також можна чесно закуповувати на біржі за формулою «Ротердам + транспортування». Виходи, як бачимо є. Але вони нікому не потрібні. Адже вигідніше закуповувати вугілля у окупантів, продавати українцям за ціною Роттердама і заробляти на цьому непогані гроші.

- Скільки маєте намір продовжувати блокаду?

- Ветерани АТО блокуватимуть зону АТО рівно стільки, скільки знадобиться - навіть кілька років. Для них зараз головне привернути увагу громадськості і змусити прийняти закон «Про окуповані території».

- Як поставився Петро Порошенко до блокади?

- Вся Україна це і так бачить - слова про собачі будки вже пішли в народ. Зараз Петро Олексійович залякує нас правоохоронними органами, заявляє, що має намір боротися з анархією. Не треба нам погрожувати, це вже не працює. Ми вимагаємо припинити торгівлю з агресором і звільнити наших полонених, нас підтримує дуже багато людей. Українці прийдуть і без всякої зброї, якою зараз спекулюють, доведуть ще раз - що народ і є влада.

- З Вашого колеги Володимира Парасюка хочуть зняти депутатську недоторканність. Чи не боїтеся?

- Наша фракція завжди виступала за зняття недоторканності. Так, нас можуть потім заарештувати, але знову ж таки постає питання: за що? Ми нічого не вкрали, нікого не вбили - наші вимога правильні. І якщо це трапиться - вийде народ. Покарання ми не боїмося, впевнені, що наші дії правильні.

- Як ставляться наші воїни в зоні АТО до блокади?

- Вони нас підтримують. Більш того, мені розповіли воїни з Новотошківки, що раніше їм забороняло командування стріляти, коли повз йшов склад - інакше могли засудити за псування майна. Тобто сепаратисти по ним б'ють, а наші відстрілюватися не мають право. Так ось, потяги вже не йдуть, і вони можуть дати здачі. Уявіть, як в таких умовах суцільних договірних воювати нашим хлопцям ...